Maisto pramonėje naudojamų plienų atsparumo korozijai tyrimai
Masiulis, Arvidas | |
Plienai AISI 304L ir AISI 316L vieni iš labiausiai naudojamų nerūdijančių plienų maisto pramonės įrenginių gamybai. Atliktos mokslinių tyrimų analizės metu paaiškėjo, kad tam tikrose aplinkose plienai AISI 304L ir AISI 316L praranda atsparumą korozijai. Taip pat teigiama, kad labiau korozijai atsparesnis ir labiau higieniškas nerūdijantis plienas AISI 316L. Atlikti eksperimentiniai plienų AISI 304L ir AISI 316L atsparumo korozijai tyrimai, laikant bandinius valgomosios druskos bei pieno rūgšties tirpaluose. Po 40 savaičių eksperimentinių tyrimų užfiksuota plieno AISI 304L taškinė korozija. Plieno AISI 316L korozijos židinių nepastebėta. Plienų struktūra ištirta atlikus mikroskopinę analizę.
Steel AISI 304L ir AISI 316L among the most used stainless steel in the food production facilities. Completed research analysis showed that in certain environments steels AISI 304L and AISI 316L loses resistance to corrosion. It also shows that more hygienic and more corrosion-resistant stainless steel AISI 316L. Experimental stainless steel AISI 304L ir AISI 316L corrosion resistance tests were carried out in salt and lactic acid solutions. After 40 weeks was observed in experimental studies of steel AISI 304L pitting corrosion. Steel AISI 316L corrosion focus were observed. Steel structure tested after microscopic analysis.