Maisto pramonei skirtos pakuotės iš polipropileno (PP) stiprumo tyrimai
Jankūnas, Modestas |
Mokslinio tyrimo tikslas – įvertinti galimybę maisto pakavimo pramonėje naudojamą daugiasluoksnę kombinuotą pakuotę, pagamintą iš polipropileno, aliuminio ir polietilentereftalato, pakeisti į alternatyvią pakuotę, sudarytą tik iš vienos polipropileno medžiagos. Taip pat ištirti šių pakuočių mechanines užlydytos siūlės charakteristikas tempimo bandymais, bei nustatyti polipropileno pakuotės optimaliausią sulydymo temperatūrą, jog būtų gautas sąlyginai didžiausias užlydytos pakuotės siūlės stiprumas ir mažiausias vidutinis kvadratinis nuokrypis. Mokslinio tyrimo ataskaitoje apžvelgta pakavimo medžiagų teorinė dalis, numatyta eksperimentiniams tyrimams reikalinga įranga, darbo priemonės bei sudaryta tyrimo metodika vadovaujantis LST EN ISO 527-3 standartu. Prieduose pateikti konkrečios naudojamos pakavimo pramonėje įrangos parametrai ir brėžiniai. Atlikus eksperimentinius tyrimus nubraižytos pakuočių plėvelių mechaninių charakteristikų nuo temperatūros diagramos bei suformuluotos išvados.
The aim of the research is to evaluate the possibility of replacing the multi-layered combined packaging made of polypropylene, aluminum and polyethylene terephthalate used in the food packaging industry with an alternative packaging consisting of only one polypropylene material. Also to investigate the mechanical characteristics of these packages by tensile tests, and to determine the optimal sealing temperature of the polypropylene package in order to obtain relatively the highest strength and the smallest mean square deviation of the package. The scientific research report reviewed the theoretical part of packaging materials, provided the necessary equipment and tools for experimental research, and compiled the research methodology in accordance with the LST EN ISO 527-3 standard. Appendices provide specifications and drawings of specific equipment used in the packaging industry. After the experimental studies, the temperature diagram of the mechanical characteristics of the packaging films was drawn and the conclusions were formulated.