Suaugusiųjų asmenybės bruožų, valgymo elgsenos savireguliacijos ir valgymo nuostatų sąsajos
Bačiūnienė, Evelina |
Tyrimo tikslas – išanalizuoti suaugusiųjų asmenybės bruožų, valgymo elgsenos savireguliacijos ir valgymo nuostatų sąsajas. Tyrimo metodika. Tyrime dalyvavo 169 suaugę asmenys, 150 moterų (89%) ir 19 vyrų (11%). Tiriamųjų amžius svyruoja nuo 18 iki 84 metų amžiaus. Tiriamieji surinkti netikimybinės patogiosios atrankos būdų. Duomenys surinkti naudojant šiuos instrumentus: asmenybės bruožų įvertinimui naudotas Didžiojo penketo asmenybės bruožų klausimynas (angl. Big Five Inventory (BFI), John & Srivastava 1999). Valgymo elgsenos savireguliacijos vertinimui naudotas Valgymo elgsenos savireguliacijos klausimynas (angl. Self-Regulation of Eating Behaviour Questionnaire (SREBQ), Kliemann, Beeken, Wardle & Johnson, 2016). Valgymo nuostatų vertinimui pasirinkta Valgymo nuostatų testas (angl. The Eating Attitudes Test (EAT-26), Garner, Olmsted, Bohr & Garfinkel, 1982). Sociodemografiniais klausimais siekta surinkti duomenis apie tyrimo dalyvių, lytį, amžių, išsilavinimą, šeiminę padėtį bei gyvenamą vietą. Taip pat surinkti duomenys apie suaugusiųjų dalyvių ūgį ir svorį, su tikslu apskaičiuoti tyrimo dalyvių KMI. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad ištekėjusioms moterims būdingas stipriau išreikštas sutarumas. Taip pat suaugusieji, nepriklausomai nuo lyties, kurie įgijo aukštąjį universitetinį išsilavinimą yra labiau ekstravertiški nei žemesnį išsilavinimą turintys tiriamieji. Stipriai išreikšta ekstraversija taip pat siejasi su silpnesnėmis valgymo nuostatomis. Tvirtas valgymo nuostatas bei stiprią valgymo elgsenos savireguliaciją demonstruoja suaugusieji, kurie yra labiau neurotiški. Sąmoningumo bruožas taip pat turi reikšmės šiems tyrimo kintamiesiems: stipriai išreikštas sąmoningumas skatina silpnesnę valgymo elgsenos savireguliaciją, o silpnai išreikštas sąmoningumas – tvirtesnes valgymo nuostatas. Stipresnė suaugusiojo sutarumo išraiška prognozuoja tvirtesnes valgymo nuostatas.
The aim of the study is to analyze the relationships between adult personality traits, self-regulation of eating behavior, and eating attitudes. Research methodology. The study included 169 adults, 150 women (89 %) and 19 men (11%). The age of the subjects ranged from 18 to 84 years. The subjects were selected using non-probability convenience sampling. Data were collected using the following instruments: the Big Five Inventory (BFI), John & Srivastava 1999, was used to assess personality traits. The Self- Regulation of Eating Behaviour Questionnaire (SREBQ), Kliemann, Beeken, Wardle & Johnson, 2016, was used to assess self-regulation of eating behaviour. The Eating Attitudes Test (EAT-26), Garner, Olmsted, Bohr & Garfinkel, 1982, was used to assess eating attitudes. The sociodemographic questions aimed to collect data about the gender, age, education, marital status, and place of residence of the study participants. Data on the height and weight of adult participants were also collected in order to calculate the BMI of the study participants. The results of the study revealed that married women are characterized by a stronger expression of agreeableness. Also, adults, regardless of gender, who have received a higher university education are more extraverted than those with a lower education. Strongly expressed extraversion is also associated with weaker eating attitudes. Strong eating attitudes and strong self-regulation of eating behavior are demonstrated by adults who are more neurotic. The trait of mindfulness also has significance for these study variables: strongly expressed mindfulness promotes weaker self-regulation of eating behavior, and weakly expressed mindfulness - stronger eating attitudes. In the case of agreeableness, a stronger expression of adult agreeableness predicts stronger eating attitudes.